Skip to Content

Млади художници претвориха картини на класиците

Млади художници претвориха картини Бисерка Димитрова от Второ СОУ ”Н. Й. Вапцаров” спечели първо място в конкурса „Моята любима картина”, организиран от художествената галерия „Кирил Петров” в Монтана. Бисерка бе прерисувала талантливо картините „Мадона” на Васил Стоилов и „Улица с църква в Хумедуара”. Втората награда бе присъдена на Василена Иванова, а третата – на Калина Михайлова. И двете момичета изучават изобразително изкуство в студио „Рениарт“. Победителите в пилотното издание на конкурса получиха парични награди от 50 до 100 лв. от Регионалния исторически музей. Те бяха връчени при откриването на изложбата.

Журито бе впечатлено и същевременно изненадано от постиженията на децата. Д-р Любомир Мечков – главен уредник на галерията, подчерта, че този конкурс е бил много оспорван, защото творбите са почти равностойни и е било трудно да се определят победителите. Че това е точно така ще се убеди всеки, който през тази седмица посети залата за временни експозиции в галерията на ул. „Цар Борис ІІІ”. Там са подредени творбите на 17-те художници на възраст от 12 до 16, включили се в първото издание на конкурса „Моята любима картина”. Повечето от тях се обучават при Рени Петрова и Петър Григоров съответно в студио „Рениарт” и в обединена школа по изкуствата „Добри Христов”.

Новият конкурс не само даде възможност на младите таланти да докажат себе си, но и да се запознаят с богатата колекция на галерията и с най-ценните експонати. Задачата им бе да се изберат 2 картини от постоянната експозиция и да направят тяхна интерпретация. Изучавайки по този начин образци в изобразителните жанрове, учениците развиха уменията си и задълбочиха познанията си за изкуството. Важното, според д-р Мечков е, че младите таланти са откликнали с интерес на задачата. Той се надяват тези надарени деца да продължат и да се занимават с изкуство.

Създадените от тях картини остават във фонда на художествена галерия „Кирил Петров“. Тя е сред малкото галерии, в които има раздел „Детско изкуство”. Там досега се съхраняваха само творбите на победителите в международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”. Вече към него ще бъдат зачислени и творбите на участниците в конкурса „Моята любима картина”. През 2015 г. творческото състезание ще постави на начинаещите художници задача, която най-вероятно ще бъде свързана със съвременното изкуство, каза изкуствоведът д-р Любомир Мечков.

Милица Каменова
Клуб „Медии”

Нов коментар

  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <div>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.

Повече информация за опциите на форматиране