Skip to Content

Архитектите дават възможност да погледнеш в бъдещето

Архитект Свилен Йорданов е поредният бивш ученик на арт педагожката Рени Петрова, който се е реализирал на международната архитектурна сцена. Кариерата си започва преди 12 години. Творческия му път тръгва от Монтана и София, преминава през Катар и спира в Дубай, където арх. Йорданов работи в момента.

-Представете накратко професионалния си път.
- Получих висше образование в УАСГ през 2008 г., но професионалния си път стартирах четири години по рано в архитектурно ателие „GeneralArch”. Две години бях част от екипа на студио „Artcourt” – София, до края на 2012 г. Кариерното си развитие в чужбина започнах в архитектурна фирма „Dara Engineering Consultants“ – Катар, където останах година и половина. Впоследствие се преместих в Дубай , започвайки работа в дизайн студио „The First Ferry”. В момента съм в архитектурното подразделение на правителствената компания „Meraas Holding”, която е и личната архитектурна фирма на шейха на Дубай. „Meraas Holding“ е една от най-големите инвестиционни компании в Обединените арабски емирства и региона.
- Вие ли избрахте Дубай за поредна стъпка по кариерната Ви пътека или Дубай избра вас? Защо?
- Избрах Дубай, защото е дестинация, предизвикваща огромен интерес на международно ниво с архитектурните си постижения. Сферите за професионално развитие са безброй и инвестициите не спират. Тук офиси имат най-реномираните архитектурни фирми в света. Дубай е „Градът на бъдещето“ и развитието му като такъв е официално заложена програма във визията на правителството в дългосрочен план. Стремежът Дубай да бъде винаги на първо място и да е „най“ във всяко едно отношение е тясно свързан с инвестиционното проектиране и следователно с архитектурата като цяло. Не на последно място, поради огромната конкуренция, изискванията от страна на инвеститорите към всеки следващ проект са за по-иновативни, разнообразни и интересни решения. Ето защо креативни и талантливи професионалисти се търсят винаги. Освен всичко казано до тук, Дубай е най-близкият до европейските стандарти град в арабския свят.
- Любопитно е да сравните работата в архитектурно студио в Обединените арабски емирства и в България.
- Обемът и квадратурата на проектите е значително по-голям от тези в България, както и бюджетът. В същото време крайните срокове са много по-кратки и това е за сметка на работното време. Много от частните фирми работят 6 дни в седмицата, по 12-13 часа на ден. Само по време на Рамадан – в продължение на един месец работното време свършва в 14.00 часа следобед. Pаботата с професионалисти и клиенти от различни националности е интересна и обогатява в културно отношение. В повечето случаи те са усмихнати и позитивни. Уважението и респекта към архитектите от страна на клиенти и подизпълнители е на много високо ниво. В големите фирми има разделение в архитектурния отдел на подотдели: дизайн, проект мениджмънт, интериор, чертожен отдел, 3Д и т.н.
- Случвало ли Ви се е да се откажете от даден проект, защото изпълнението му би коствало множество компромиси от Ваша страна?
- Много рядко се случва да откажа даден проект. Обикновенно причините са недостатъчно финансиране или липса на време. Компромиси с качеството не правя никога и дори при евтините проектни решения, резултатите са задоволителни.
- С какво Вашите проекти се отличават?
- Идеите са основното, което клиентите харесват и оценяват. Функционалността и по-високо ниво на детайл при презентациите - също. Всеки нов проект е различен от предходния.
- Над какво работите в момента и какво ви предстои в работен план в близко бъдеще?
- Проектът върху който работя в момента е строго конфиденциален и информацията за него ще бъде публична през април 2017 г., когато е и откриването. Става въпрос за обществена сграда от смесен тип с прилежащи атракционни зони. Концепцията е уникална сама по себе, нещо което никога не е правено никъде по света и силно се надявам проектът да бъде успешно реализиран. Какво предстои в близко бъдеще мога само да гадая, но съм сигурен, че ще бъде интересно и вълнуващо.
- Чертаете ли понякога проектите си на ръка, или това е вече остарял метод и предпочитате по-бързия и удобен вариант с компютърните програми?
- Чертането на ръка е не само остарял, но и изключително неефективен метод при толкова силно развити CAD и BIM технологии. Практиката да се чертае на ръка е полезна за начинаещи студенти, да свикнат с пропорциите и мащаба. В професионалната сфера на проектиране чертане на ръка е неприложимо, тъй като сроковете и изискванията не го позволяват. Скицирането от друга страна е необходимо и безспорно качество, неразделна част от стартирането на всеки един проект и всяка една идея.
- Защо е толкова важно един архитект да е изключително добър по изобразително изкуство?
- „Архитектурата е осмото изкуство“. Двете са неразделно свързани, с много общи характеристики - скициране, формообразуване, цветови комбинации, светлина и сенки, пропорции и пространство, чувство за обем, креативност, визия, презентиране и др.
- Вие как попаднахте в школата по изобразително изкуство на Рени Петрова?
-З апочнах от 6-годишна възраст. Обичах да рисувам и школата на Рени Петрова беше най-подходящото място да развивам този си талант.
- Кои са най-важните неща, които научихте в школата?
- Техниките на рисуване при обучението за кандидат-студентските изпити, но и всичко останало свързано с изобразителното изкуство.
- Кои бяха най-големите трудности, с които се сблъскахте при обучението си?
- Фокусирането рано сутрин в събота, на урок по рисуване на капител.
- Бихте ли сменили професията си?
- Презентирайки даден проект, архитектите дават възможност на клиента да погледне в бъдещето. Професия, с която ти не само предвиждаш бъдещето, но и го предопределяш е безспорно моят избор и не бих я заменил.
- Какво е Вашето послание за годишнината на школата на Рени Петрова?
-Да продължава да създава и мотивира нови таланти и да дава възможност на всички тях за бъдеща професионална реализация.

Нов коментар

  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <div>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.

Повече информация за опциите на форматиране