Skip to Content

Симеон Гоцак, в интервю на Ива Е. Иванова

Специалното отношение към всеки ученик е важно. Симеон Гоцак e млад скулптор, роден преди 24 години в Монтана. За неговия професионален избор важи правилото “Крушата не пада по-далеч от дървото”. Баща му Димитър Гоцак е известен скулптор. Когато Симеон е едва 9 годишен, той го записва в школата на Рени Петрова. Обучението на Симеон продължава в Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" – София, и в Националната художествена академия “Николай Павлович”. Свикнал да борави с форми и багри, да претворява света в образи, а не в думи, Симеон е лаконичен събеседник. Той е себе си! Не се опитва да играе роля пред репортерския диктофон и онова, което остава недоизказано в интервюто, е видно от творбите му.

- Талантът е генетично кодиран, но любовта към изкуството и желанието то да стане твоя съдба е възпитано у теб. Предполагам, че това до голяма степен се дължи на твоя баща – Димитър Гоцак. Фактът, че той се е доверил на Рени Петрова и те е завел в нейната школа, е висока оценка за работата й. Как тя добринесе за развитието ти като художник?
- Със специалното и различно отношение към всеки ученик. Мисля, че това е най-важното – индивидуалния й подход - да запази личноста на детето и да развива неговите уникални черти, без да го напъхва в калъп.

- Кой е най-яркият спомен, който имате от времето прекарано в школата с Рени Петрова?
- Много са - участието в уъркшопи по батик, участието в пленери и ходенето по практики.

- Какво беше различното в обучението ти в Художествената гимназия в София и в Националната художествена академия?
- Хората,средата.

С кои свои творчески постижения се гордееш?
- С дипломната ми работа, когато завърших бакалавърска степен в Академията.

- Какво е нужно, за да оживеят камъкът и глината?
- Желание и търпение да дочакаш резултата .

- С кои материали се работи най-лесно и с кои най-интересно?
- Всеки материал си иска своето. Всеки нов, до който се докосвам ми е интересен.

- По света има доста смешни и дори абсурдни паметници - на радиатора, на бездомната котка, на пияниците, на любовника... Би ли увековечил в градската среда и нещо забавно?
- Разбира! Все още нямам идея точно какво, но истински се радвам, когато хората се забавляват и се смеят. Би било чудесно мой паметник да провокира такива емоции в тях.

- Какъв паметник липсва на Монтана?
- Липсва отношение на хората към паметниците. Това искам да се промени.Промяната става и е видна, младите хора пътуват вече из целия свят и като се докоснат до различни култури разбират кое е ценно и кое не! Поради добро или лошо сме живели изолирани доста години и това е видно. Има много табута, който леко полеко почват да се променят в правилна посока. Бих направил едно розово прасе на центъра като го видят хората да се замислят в какво сме се превърнали .

- Самият ти си бил в САЩ. Кои музеи за изящно изкуство и галерии посети?
- Metropolitan, Guggenheim, MOMA, Frick colection и много други.

- Какво те впечатли в тях и как би коментирал отношението на американците към изкуството?
- Безброй неща ме впечатлиха. И най-вече това, че американците имат отношение към творбите като към истински ценности.

- Защо не остана там?
- Ще отговоря с една поговорка, която госпожа Петрова често ни повтаряше: “Камъкът си тежи на мястото”.

- Би ли сменили професията си?
- Не! Твърде много неща ми е взела и твърде много ми е дала.

- И предстои още да ти дава, защото до момента ти си инвестирал време и усилия в творческото си развитие, сега се очаква да получаваш отплата. Какво би искал да кажеш на Рени Петрова по повод юбилейните годишнини – 35 г. работа като арт педагог и 10 г. от създаването на студиото й?
- Да бъде жива и здрава, много щастлива, обичана от семейството и уважавана от многобройните си ученици, които са навсякъде по света благодарение и на нея.

Нов коментар

  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <div>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.

Повече информация за опциите на форматиране