Skip to Content

Творци от школата на Рени Петрова се върнаха в Монтана с изложба

Голямото семейство на студио по изобразително изкуство „Ренарт“ изпълни художествена галерия „Кирил Петров“ на 11 ноември в деня на Св. Мина – покровител на семейството. Тогава беше открита изложба на бивши ученици на школата, които вече са професионални творци. Изложбата е заключителното събитие от декадата “35 и последните 10”, посветена на 10-годишнината на студиото и на 35 години работа като арт педагог на създателката му Рени Петрова.

Представяйки изложбата тя каза: „Днес, на стените на тази зала, са подредени творбите на 28 художници и проектите на 21 архитекти, скромно лежащи в импровизирана книжка, с размери 100/70 см. Изложбата е един пъстър букет, създаващ необикновена среда, чрез рисунки, фотография, дизайн, скулптура, живопис, графика, стенопис, илюстрация, текстил и най-различни други проявления на изкуството… Tалантливият ученик е Божий дар за учителя, щастлива съм, че бяхте част от живота ми, горда съм с вашите постижения и ви благодаря, че днес сте тук и правите този празник – невероятен.”

Над 150 от всичките близо 1000 ученици на Рени Петрова са продължили да се занимават професионално с визуални изкуства. Най-много от тях – 60 са архитектите. Дизайнери са станали 18, а художници 13. Само 11-има са последвали примера й и са учители по изобразително изкуство. Ландшафтните архитекти, керамиците, татуистите са по 5, а 4 са аниматори.

Интересна ретроспекция на резултатите от работата на Рени Петрова показа снимки и интересни факти от изложби в България, Германия, Холандия, Словения, Северна Осетия. Представени бяха и творби от пленери в региона и на живописни кътчета от страната като комплекс “Етъра” и езерото Сребърна, участия в конкурси, донесли стотици награди на учениците на Рени Петрова от 16 държави по целия свят.

С подаръци и послания към арт педагожката се обърнаха инж. Иво Иванов – председател на Общински съвет – Монтана, Александър Герасимов – директор на „Хуманитарни дейности“ в общината, Бойка Серафимова – секретар на читалище „Разум 1883“, организатори на конкурси и нейни колеги от Румъния, Словения, Индия. Бивши ученици, които сега работят или следват в Япония, Дубай, САЩ, Португалия, Холандия, Дания, Шотландия изпратиха видеопослания за големия смисъл от работата на един отдаден учител. Архитект д-р Стефан Аспарухов – преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия и главен архитект на общ. Елин Пелин, поднесе на Рени изненада от бившите й ученици – дарение, направено от нейно име за каузата на УНИЦЕФ “За децата там, където има най-голяма нужда”!

Събраната от тях сума е 1 636, 80 лв., за която световната организация отправи благодарствен адрес към Рени Петрова. Съпричастността на тези вече реализирани и утвърдени професионалисти доказа, че независимо, че всеки е тръгнал по своя път и в различна посока, изкуството и спомените от школата са нишките, които ги свързват, привързват и обвързват.
Рени Петрова духна 35 ръчно изработени от пчелна пита свещи на тортата с формата на палитра заедно с най-големия си ученик – ст. ас. Любомил Драганов – преподавател по стенопис в Художествена академия „Николай Павлович“ – София, и най-малката възпитаничка на студиото – Мелани Петрова.

По време на декадата, посветена на създаването си, студио „Рениарт“ посети изложбата на Пабло Пикасо; организира пленери, впечатляваща архитектурна изложба, изложба „3 х 10“ и годишна изложба с около 150 рисунки на 42 деца и младежи. Наред с реалните събития, които събираха десетки гости на честването “35 и последните 10” през януари започна публикуването на сайта на студиото поредица от интервюта с 10 от най-ярките професионалисти сред бившите възпитаници на Рени Петрова, а фейсбук кампанията „По снимка на ден“ върна към детството виртуалните приятели на школата. Така те прибавиха още емоционални моменти към колекцията от спомени за моментите на обучение и разговори в школата на Рени Петрова.

Михайло Лишанин – редактор на списание “Света на изкуството”, основател на международен конкурс и Институт за творческо развитие на децата и младите хора в Целе – Словения, е обобщил значението и смисъла от работата на Рени Петрова в своя поздравителен адрес:

“В света, има голям брой хора, които се занимават с изкуство по различни начини, но малък брой от тях са посветили живота си на изкуството, още по-малко са фокусирали живота си върху художественото образование и грамотност на младите хора. Още по-незначителен е броят на тези, които го правят много успешно, а Вие успяхте да завладеете много деца за тази кауза, които сега са младото поколение от архитекти, дизайнери, художници и арт педагози. Вашите 35 години на работа с младите хора дават важни плодове, които обогатяват живота на всички нас. А 10-те години самостоятелна работа с всеки един ученик в студиото по изобразително изкуство “Рени арт” са ценни, защото са работа със сърцето с цената на много жертви, направени в името на отличните резултати.”

Автор: Матея Маринова, клуб “Медии”, Монтана

Нов коментар

  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <div>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.

Повече информация за опциите на форматиране